Mignon-hr


Ostali jezici:
English
Deutsch

Mignon

Moja malenkost Nataša Antoniazzo – mezzosopran u suradnji s pijanisticom Mijom Elezović snimile smo CD pod nazivom ” Mignon ” aus Goethes ” Wilhelm Meisters Lehrjahre”.

Njemačka izdavačka kuća koja nam je izdala CD radi u suradnji s jednom od najvećih diskografskih kuća u svijetu – Naxosom.
Naime Bella Musica edition- Antes edition je jedna od najjačih njemačkih diskografskih kuća, koja već godinama dobiva nagrade ” Echo Klassik” za svoja izdanja / to je njemačka diskografska nagrada u kojoj konkurira i sam Naxos te i jedna od najvećih njemačkih diskografskih kuća Deutsche Grammophone.

Na Cd u izvodimo Lied, sve pjesme su pjevane na njemačkom, osim Čajkovskog koji je pjevan na ruskom jeziku. CD se sastoji od pjesama koje pjeva lik Mignon iz Goetheovog romana ” Naukovanje Wilhelma Meistera”.

Na CD-u možete čuti uglazbljene MIgnon pjesme skladatelja: Ludwig van Beethovena (1770-1827), Franza Schuberta (1797-1828), Roberta Schumanna (1810-1856), Franza Liszta (1811-1886), Pjotra Iljitscha Čajkovskog (1840-1893) ; Albana Berga i Huga Wolfa (1860-1903).

 


Davor Schopf, Hrvatski radio, Treći program, emisija Život glazbe, 31. ožujka 2017.

Mezzosopranistica Nataša Antoniazzo jedina je od hrvatskih pjevača, uz Dunju Vejzović, za inozemnog diskografskog izdavača snimila CD s njemačkim solo popijevkama. Budući da je niz godina živjela i radila u Berlinu, to dragocjeno iskustvo ugradila je u realizaciju CD-a kao autentičan interpret Lieda. Njezin odabir, nastao u suradnji s pijanisticom Mijom Elezović, obuhvaća četiri Goetheove pjesme Mignon koje su uglazbili Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Petar Iljič Čajkovski, Robert Schumann, Hugo Wolf, Alban Berg i Franz Liszt. Izvedbe slijede i sugestivno izražavaju prevladavajuće ugođaje Goetheovih stihova – čežnju za idealom mira, ljubavi i sreće, neostvarene želje, težnju za toplinom doma, utjehom, razumijevanjem srodne duše – sve ono za čime je čeznula Mignon, a Nataša Antoniazzo oslikala bojama, registrima i preljevima prekrasna glasa.

Lako se uočava diferenciranost između triju Schubertovh pjesama i istih triju Wolfovih; gdje izvjesna, Schubertu primjerena suzdržanost izraza, ustupa mjesto Wolfovu prokomponiranom karakteru poetskih misli, zaogrnutom odgovarajućim bojama tonaliteta te osebujnom harmonijom i ritmikom klavirske pratnje.

Od četiri uglazbljenja pjesme Kennst du das Land – kroz glasovne modulacije, psihološki motiviranu deklamaciju teksta i suživljenu klavirsku pratnju interpretkinjâ – Beethovenova se ističe klasicističkom odmjerenošću, Schumannova romantičarskom elegičnošću, dok čežnja u Bergovoj poprima dramatične razmjere. Lisztova romantičarska raspjevanost naročito se zapaža u klavirskoj pratnji jer se kod pjevačice to podrazumijeva.

A izrazito emocionalnu Čajkovskijevu pjesmu Nur wer die Sehnsucht kennt (na ruskom jeziku) pjevačica oplemenjuje vlastitom slavenskom osjećajnošću.


Recenzija CD- a Mignon – Klassik Deutschland

Radi se o umjetničkoj posjetnici pjevačice koja je kod nas još gotovo nepoznata. Hrvatska mezzosopranistica Nataša Antoniazzo posjeduje bogate glasovne sposobnosti koje ne izbljeđuju niti u rasponu alta, te očito raspolaže umjetničkim temperamentom..

Najuvjerljivije joj uspijeva adaptacija popijevke „ Nur wer die Sehnsucht kennt..“ od Čajkovskoga, u kojoj je njezina osjećajna izvedba, koja pomalo tendira u opernu, pronašla prikladan način. Pjevačicu si vrlo dobro mogu zamisliti u opernim ulogama – kao Olgu iz opere Eugen Onegin ili Paulinu iz opere Pikova Dama, pa možda čak i kao Mignon iz opere Ambroise-a Thomasa.