Novosti


Ostali jezici:
English
Deutsch

DAS KROATISCHE KUNSTLIED
HRVATSKA UMJETNIČKA POPIJEVKA

PRVI PUT NA SVJETSKOJ DISKOGRAFSKOJ SCENI – CD HRVATSKE VOKALNE LIRIKE S KRONOLOŠKI ODABRANIM PROGRAMOM NAJPOZNATIJIH HRVATSKIH SKLADATELJA 19 STOLJEĆA I MODERNE
Nataša Antoniazzo – mezzosopran i Mia Elezović- glasovir snimile su novi nosač zvuka pod nazivom „ Das Kroatische Kunstlied“ u prijevodu „ Hrvatska umjetnička solopopijevka“ koji je izdala njemačka diskografska izdavačka kuća „ Bella –Musica Edition – Antes Edition „ , a kojoj svjetsku distribuciju čini diskografski gigant Naxos. Svjetska distribucija
To je prvi nosač zvuka HRVATSKE VOKALNE LIRIKE u povijesti hrvatske glazbene umjetnosti na kojem će biti predstavljeni isključivo hrvatski skladatelji i to 19. stoljeća i Moderne, a koji će prvi puta u povijesti biti dostupan na svjetskoj diskografskoj sceni ozbiljne glazbe. Time će umjetnička solopopijevka hrvatske kulturne baštine ostvariti najveću promociju do sada. Svjetska je distribucija krenula 18. siječnja 2019. godine!
U suradnji sa akademkinjom Koraljkom Kos za ovaj nosač zvuka odabran je program, koji sadrži umjetničku solopopijevku 19 stoljeća i Moderne, te s obzirom na inozemno tržište prevladavaju pjesme skladane na stihove njemačke poezije.
Program nosača zvuka koncipiran je kronološkim redom i sadrži 16 pjesama skladatelja Ferde Livadića, Ivana Padovca, Vatroslava Lisinskog, Franje Krežme, Ivana pl. Zajca, Dore Pejačević i Blagoja Berse.
Umjetnice već drugi puta suradjuju sa tom izdavačkom kućom, te su u prosincu 2016 godine objavile nosač zvuka pod nazivom „ Mignon“ sa njemačkim umjetničkim solopopijevkama- Liedom na temu glavne junakinje romana „Naukovanje Wilhelma Meistera“ njemačkog romantičarskog pisca Johanna Wofganga von Goethea. Time je Nataša Antoniazzo prvi mezzosopran u povijesti hrvatske glazbene umjetnosti kojoj su Nijemci izdali nosač zvuka sa njemačkim Liedom, te koji je ostvario svjetsku distribuciju.
Nataša Antoniazzo i Mia Elezović su dugogodišnje suradnice koje u svakoj prilici promoviraju hrvatsku glazbenu baštinu, pa su tako predstavile i hrvatsku umjetničku solopopijevku u komornim koncertnim dvoranama velikih europskih gradova, kao što su Berlin, Madrid, Barcelona, Frankfurt itd.
Glazbeni producent nosača zvuka je Vanja Lisjak, a audio inzinjering su Alan Šnajder i Božidar Pandurić, masteriranje Studio 45, u suradnji sa Ministarstvom kulture RH i Odjelom za kulturu Grada Zagreba.

Predstavljen album N. Antoniazzo i M. Elezović “Das Kroatische Kunstlied- Hrvatska umjetnička solo popijevka”

 


ZAGREB (HINA)

LINK HINA: http://izravno.com/hr/info/kultura/kultura-2-veljace-2019/

ZAGREB ( HINA) – Novi CD “Das Kroatische Kunstlied – Hrvatska umjetnička solo popijevka“ kojeg su snimile mezzosporanistica Nataša Antoniazzo i pijanistica Mia Elezović, u izdanju njemačke diskografske kuće “Bella Musica” i u distribuciji Naxosa, predstavljen je u subotu u Matici hrvatskoj u organizaciji Odjela za glazbu Matice hrvatske i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.
Album sadrži umjetničke solo popijevke 19. stoljeća i moderne, a program je odabran u suradnji s akademkinjom Koraljkom Kos, muzikologinjom koja je jedan od najvećih autoriteta i poznavatelja te vrste glazbene literature u Hrvatskoj.
“Umjetnica Nataša Antoniazzo ima divan dar da stvari vidi na nov način – u popijevkama je našla ‘novi sloj’, posebice u Zajčevom ‘Viru’ – i ima smisla za dramatične akcente, humor i liriku tako da je otvorila široku lepezu emocija”, rekla je akademkinja Kos te izrazila nadu da će i drugi umjetnici posegnuti za još neotkrivenim biserima hrvatskih skladatelja.
Nosač zvuka sadrži 16 pjesama hrvatskih skladatelja – počinje popijevkom Ferde Livadića “Kamena djeva” na stihove Antuna Mihanovića, slijede skladbe Ivana Padovca, Vatroslava Lisinskog, Franje Krežme, Ivana pl. Zajca i Dore Pejačević, a završava s tri popijevke Blagoja Berse. Popratna knjižica uz CD donosi i originalne tekstove uglazbljenih pjesama, od kojih su neke na hrvatskom, a neke na njemačkom jeziku.
Antoniazzo i Elezović prve su koje su na svjetskoj diskografskoj sceni kronološki predstavile hrvatske skladatelje 19. stoljeća i moderne s takvim antologijskim presjekom, rečeno je na predstavljanju.
Svjetsku distribuciju albuma preuzela jedna od najvećih svjetskih tvrtki te vrste – Naxos te je od kraja siječnja dostupan na svjetskoj diskografskoj sceni ozbiljne glazbe i na najvećim internetskim platformama.U Bella Musici bili su jako zadovoljni njihovim ranijim albumom pa su hrvatskim umjetnicama ponudili daljnju suradnju.
“Kad sam im predložila solo popijevke hrvatskih skladatelja, odmah su bili zainteresirani jer tako nečeg na tržištu nema pa su pretpostavili da će takav album privući i pažnju muzikologa, osobito nakon što je Hrvatska postala članica Europske unije”, rekla je ranije Nataša Antoniazzo.
CD “Das Kroatische Kunstlied – Hrvatska umjetnička solo popijevka“ objavljen je pod etiketom Antes Edition, koja je namijenjena promoviranju mladih umjetnika i posebnih projekata poput ovog, spomenute tvrtke, i to je drugi puta da Antoniazzo i Elezović surađuju s tom njemačkom izdavačkom kućom.
Prvi zajednički CD objavile su 2016. u istoj ediciji pod nazivom “Mignon” s njemačkim umjetničkim solo popijevkama, Liedom, Taj album izbor je solo popijevki koje su Beethoven, Schubert, Schumann, Liszt, Čajkovski, Wolf i Berg skladali na pjesme Johanna Wolfganga Goethea koje veliki pisac u svom romanu “Godine naukovanja Wilhelma Meistera” stavlja u usta djevojke koja utjelovljuje sve čežnje, snove i ideale romantizma.
Dugogodišnje suradnice Nataša Antoniazzo i Mia Elezović u svakoj prilici promoviraju hrvatsku glazbenu baštinu, pa su tako predstavile hrvatsku umjetničku solo popijevku i u komornim koncertnim dvoranama Berlina, Madrida, Barcelone, Frankfurta…

Glazbeni producent novog CD-a je Vanja Lisjak, ton-majstori su Alan Šnajder i Božidar Pandurić, a masteriran je u Studiju 45.
Album je posebno pohvalio producent Lisjak rekavši kako se Antoniazzo i Elezović svojim novim CD-om “mogu i trebaju ponositi” te izrazio zadovoljstvo prilikom da hrvatske skladatelje i umjetnike promoviraju u svijetu.
Pijanistica Mia Elezović priznala je da je u snimanju albuma bilo i “turbolentnih razdoblja”, ali da su im takve epizode pomogle da sazriju, kroz glazbu i razgovor.
“Osim toga, producent nas je vodio slobodno pa smo se mogle izražavati i varirati što nas je dalje inspiriralo, pa i kroz samo snimanje”, rekla je.
Svim suradnicima, posebice akademkinji Koraljki Kos zahvalila je Nataša Antoniazzo te izrazila nadu da će hrvatska solo popijevka naći svoje zasluženo mjesto.